Doktornők
Ne a problémát nézze, hanem a megoldást keresse!

MENÜ

Talpnyomás vizsgálat

Mi a talpnyomás vizsgálat?

A vizsgálat nagy érzékenységű elektronikus nyomásmérő lapon méri a talpra nehezedő nyomás nagyságát és eloszlását. A statikus talpnyomás, talpszerkezet vizsgálat kiértékelése számítógépes szoftver segítségével történik.

Mi a vizsgálat célja?

A vizyálat célja megmérni a testsúly eloszlását a két talpon. A talpon elöl-hátul, illetve a jobb és a bal lábon 50-50% közeli megoszlás az egészséges. Kisebb eltérés normális lehet férfiaknál a testsúly hátra, nőknél előre helyeződhet. Az egészséges láb haránt- és hosszanti boltívekből épül fel. A talajjal csak 3 kisebb területen, még pedig a sarokpárna, a nagylábujj és a kis lábujj mögötti kis területen érintkezik, minden más helyen a boltívek a talajtól eltartják a talpat. A hosszanti boltívek a saroktól az ujjak tövéhez vezetnek, ahol viszont a nagylábujjtól a kislábujjig húzódik a haránt boltív, aminek köszönhetően csak ez a két terület érintkezik a talajjal.

 

Mit mutat ki a talpnyomás vizsgálat?

  1. a lábboltozatok elváltozásai, bokasüllyedés, lúdtalp
  2. gerinc és a láb statikai zavarai

Miért fontos a talpnyomás vizsgálat, mi a szerepe a megelőzésben?

 

A 10%-t meghaladó eltérések már kórjelzőek. Legtöbbször valamilyen korábbi sérülés miatt kímélik az emberek valamelyik oldalukat és terhelik a másik oldalt. Sokszor a fájdalom elmúltával rossz szokásként megmarad a helytelen, a mozgatórendszert károsan terhelő mozgás. Boka, térd, akár gerincproblémát is jelezhet a talpon jelentkező nyomáseltérés.

Nagyon sokszor tapasztalható, hogy sem a haránt-, sem a hosszanti boltívek nem képesek megtartani a test súlyát, és lelapulnak, így a talajjal érintkeznek, mi több jókora terhet viselnek ott, ahol le sem szabadna érniük a talpaknak. A nyomásfokozódás oka lehet túlsúly, fizikai állómunka, gyenge izomzat, laza ízületek. A kisebb eltérések a talpon bőrkeményedés, tyúkszem kialakulását, a nagylábujj elhajlását idézhetik elő, hosszú távon pedig a nem megfelelő lépés (gördülékenység csökkenése) térd, csípő, derék és hátfájdalmak alakulhatnak ki, melyek kezeléséhez talpbetétre, rendszeres ellenőrzésre van szükség a későbbi mozgásakadályozottság megelőzésére. A korán felismert eltérések azonban gyakran korrigálhatók jó cipővel, gyógytornával vagy rendszeres talpmasszázzsal.

 

forrás: internet

 

Asztali nézet