Doktornők
Ne a problémát nézze, hanem a megoldást keresse!

MENÜ

Szívritmus analízis, stresszmérés(HRV = Heart Rate Variability):

Mi a szívritmus analízis?

A szív ritmusos működését jellemzi a percenkénti összehúzódások, ütések száma, a szívfrekvencia. Két ütés között eltelt idő a különböző hatások, szívet ért ingerek miatt eltérő (pl. légzés, alvás, stresszhelyzet). A szívritmus változékonysága a szimpatikus-paraszimpatikus idegek szabályozásától függ. A szívritmus analízis során a vegetatív idegrendszer egyensúlyának, a szív telődéséhez szükséges időtartam százalékos arányának vizsgálata történik.

A vizsgálat ülő testhelyzetben, a mellkasra erősített pulzusmérő öv segítségével, nyugalomban, 3 perc alatt mért adatok elemzésével történik.

Mi a szívritmus analízis célja?

Megmutatja a szívfrekvencia egészséges ritmusosságát, az attól való eltéréseket, utal a szimpatikus és paraszimpatikus (vegetatív idegrendszer) egyensúly eltolódására.

Mit mutat ki a szívritmus analízis?

  1. a vegetatív idegrendszer egyensúlyának mérése (a szimpatikus és paraszimpatikus rendszer jellemzése)
  2. a szív legalább 50 msec idejű periódusainak aránya (a szív telődéséhez, megfelelő működéséhez szükséges idő)

Miért fontos a szívritmus analízis vizsgálat, mi a szerepe a megelőzésben?

Funkcionális jellemzője a szívnek, mely során a túlzott stresszhelyzetek miatt kialakult szimpatikus idegrendszeri eltolódást jelezheti. A szimpatikus idegrendszer a váratlan helyzetekhez való alkalmazkodás során egy készenléti, az erőket összpontosító rendszer, mely tartós aktiválódás esetén káros hatással van a szervezetre (kimerülés, egyensúlyi helyzet felborulása, magas vérnyomás). Így ez a mérés a stressz káros, még tüneteket nem mutató hatásának kiszűrűsére alkalmas módszer.

A szimpatikus hatás a szervezet készenléti reakciója. A tartósan fennálló szimpatikus túlsúly egészségtelen életmódra, rossz stresszkezelésre utal, betegséget idézhet elő. A nagyon magas, többszörös értékek erős izgalmi állapotra utalnak, az alacsony a kimerülés jele, a sportban a kiégés jele is lehet.

A munkapszichológiában a szellemi erőfeszítést is ilyen módszerrel mérik. A

munkastressz kiváltotta vegetatív reakciók kiválóan megjeleníthetők ezzel a módszerrel. A kialvatlanság is okoz stresszes állapotot. A túlzott mentális terhelésnél, különösen döntést igénylő feladatok megoldásakor, erőteljesen csökken a szívritmus varianciája.

forrás: BME

 

Asztali nézet