Doktornők
Ne a problémát nézze, hanem a megoldást keresse!

MENÜ

Terhelésélettani vizsgálat  (Spiroergometria):

Mi a terhelésélettani vizsgálat?

Az élettani működés optimumát határozza meg személyre szabott terheléses vizsgálat keretében. A szívműködés, a keringés állapota, a légzésfunkciók, a vérnyomás alkalmazkodása a terheléshez mozgás, sportolás közben. 

Mi a terhelésélettani vizsgálat célja?

A szív- keringési-légzési rendszer alkalmazkodásának vizsgálata terhelés alatt. Ezzel lehetővé válik, hogy személyre szabott mozgásprogramjához határozzuk meg a pulzustartományt, ahol páciensünk optimálisan terhelheti magát.

Mit mutat ki a terhelésélettani vizsgálat?

  1. terhelésre nem megfelelő pulzusemelkedést,
  2. terhelésre nem megfelelő vérnyomás alkalmazkodást,
  3. terhelésre nem megfelelő légzésszámot, tüdőkapacitás változást
  4. kijelölhető az aerob (oxigén mellett végzett) edzés-, pulzustartomány,
  5. terhelhetőség/fittségi állapot pontos meghatározása

 

Miért fontos a terhelésélettani vizsgálat, mi a szerepe a megelőzésben?

Gyakran előfordul, hogy jó szándékkal rosszul csinál alanyunk egy sportmozgást, még az is előfordul, hogy élettani ismeretek, objektív mérési adatok híján rossz tanácsot kap. Vizsgálatunkkal a terhelés közben a szív-, keringés-, légzésfunkciók követésével nagy pontossággal értékelhető az állóképesség. Optimális edzéshez, zsírégető mozgáshoz személyre szabottan meghatározható az élettanilag ideális pulzus a működéshez, a sportoláshoz. A lappangó, csak terhelésre jelentkező keringési eltérések (ritmuszavar, elégtelen szívműködés), melyek felismerésével, életmódváltással megelőzhetők súlyos betegségek. Azért van különös jelentősége, mert egyedi adottságokkal jövünk a világra és ugyancsak egyedi módon alkalmazkodunk a növekedésünk, fejlődésünk során a minket ért hatásokhoz. Ennek az alkalmazkodóképességnek a középpontját keresi a terhelésdiagnosztika, és ennek eszköze a futópad a szív-, keringés-, légzésfunkciós vizsgálat. Nagy biztonsággal kijelölhető az élettanilag optimális működési tartomány, amelynek figyelembe vételével az emberek többsége élete végéig megőrizheti jó kondícióját, állóképességét.

Hogyan történik?

A vizsgálat sportfelszerelésben történik, futópadon 2 percenként növekvő sebességgel növelve fokozatosan a terhelést. A vizsgálat során a szív monitorozása EKG-val, pulzusmonitorral, a légzés maszkon keresztül történik.

 

Asztali nézet