Doktornők
Ne a problémát nézze, hanem a megoldást keresse!

MENÜ

A megelőző orvoslás célja a prevenció. Az egészségügyi célú prevenció a betegségek keletkezésének megelőzését, az egészség fenntartását, és a szervezet megedzését, illetve az állapotromlás megakadályozását jelenti. A prevenció célja az egészségi állapot és az életminőség javítása, az egészség védelme, a betegségek, sérülések megelőzése.

Ha szeretne megelőző orvosi szemléletú segítséget kapni életmódjának rendezésében vegye igénybe szolgáltatásainkat.

  1. Az elsődleges prevenció keretében, a betegségek és sérülések megelőzése érdekében legfontosabb eszköz az egészségnevelés, ami az egészséges személyek egészségi állapotának megőrzését, ellenálló képességük fokozását, a betegeségekkel szembeni fogékonyság csökkentését jelenti.
  2. A másodlagos megelőzés során a betegség korai felismerésére illetve az egyes rizikótényezők korai kiküszöbölésére törekszenek, ezért ez a kóros folyamatok kialakulásához vezető tényezők időben történő felismerésén és gondozásán alapul. A másodlagos prevenció  fő eszköze a szűrővizsgálatok.
  3. A harmadlagos prevenció a betegségek kezelését, rehabilitációját, illetve az állapotromlás megakadályozását, a terápiás eljárásokat tartalmazza.
  4. Létezik már negyedleges prevenció, ami az egészségügyi ellátás során a túlzásba vitt vizsgálatok, feleslegesen keltett betegségérzet megelőzését jelenti.

Megelőző orvostan és népegészségtan szak

szakmakód 9400

26 + 22 hónap rezidens és speciális szakorvosképzés

 

 

Asztali nézet