Doktornők
Ne a problémát nézze, hanem a megoldást keresse!

MENÜ

Nyugalmi, 12 elvezetéses EKG (Elektrokardiográf)

Mi az EKG?

A sejtek és a szövetek működése közben a szövet aktív és nyugalomban levő része között elektromos potenciál különbség keletkezik. A szív működése közben lejátszódó elektromos folyamatok érzékelhetők a test felszínén. Ennek erősítésére szolgáló berendezés az elektrokardiográf, a rögzített görbe pedig az elektrokardiogram.

Mi az EKG vizsgálat célja?

A vizsgálat célja megállapítani, hogy a szív ritmusosan ver (sinusritmusban van), illetve az ingerület terjedése normális.

Mit mutat ki az elektrokardiogram?

  1. ingerképzési zavar, ingerületvezetési zavar (a szív a szervezet aktuális oxigénigényét csak akkor tudja biztosítani, ha a pitvarok és a kamrák izomrostjainak működése időben és térben összerendezett, harmonikus.)
  2. elektrolitzavarok (a szív ingerületvezetésében fontos ionok Kálium, Calcium egyensúlyában bekövetkező változások)
  3. pitvari és kamrai hipertrófia (a szívüregek falában bekövetkező megvastagodás)
  4. ischémia és infarktus (szívizom oxigénellátásának elégtelensége vagy megszünése folytán a szív működésében bekövetkező zavar, illetve szívizomelhalás)

Hogyan történik avizsgálat?

A vizsgálatot nyugalomban, ágyon fekve végezzük, a végtagokról és a mellkasról elvezetett elektródákon keresztül 12 elvezetéssel kapunk képet a szívről. A mellkasi elvezetések a szívhez közel, különböző távolságokra helyezkednek el, ezzel mód nyílik a relatíve kisebb szívizomterületek folyamatainak ábrázolására is.

Miért fontos az EKG vizsgálat, mi a szerepe a megelőzésben?

A szívről, mint az élet motorjáról ad képet, információt. Egészségünk szempontjából nagyon fontos a szív állapota, hiszen a keringés fenntartásával és így az életfontosságú oxigén és egyéb anyagok szállításával alapvető szerepet játszik a szervek, a szervezet egészséges működésében. Betegsége kihat mindenre, mindamellett, hogy a szív és koszorúér betegségek sajnos a halálozások ill. megbetegedések jelentős részét teszik ki. A szív nem megfelelő oxigénellátottsága vezethet a szív nem megfelelő működéséhez, (kevesebb vért pumpál a szervezet számára), illetve a szívizom elhalásához, az infarktushoz. A szívizom normáltól eltérő működésének jelei tünetek nélkül is mutatkozhatnak már az EKG-n. Ennek felismerésével és a szükséges életmódváltozással, kezeléssel megelőzhető a nagyobb, visszafordíthatatlan baj.

 

Forrás. SOTE Általános Orvostudományi Kar Kórélettani gyakorlati jegyzet Bp. 1989. Szerkesztette: Dr. Gáti Tibor

 

Asztali nézet