Doktornők
Ne a problémát nézze, hanem a megoldást keresse!

MENÜ

Arteriográf (érvizsgálat):

Mi az arteriográf?

A friss, oxigéndús vér szállítását végző erek az arteriák. A megfelelő működéshez elengedhetetlen az érfalak rugalmassága, mely az alkalmazkodóképességet biztosítja. Az arteriográf az artériás érfalak vizsgálatát végző berendezés. A kapott számítógépes kiértékelés pedig az arteriogram.

A vizsgálat fekvő testhelyzetben elvégzett többszöri vérnyomásmérésből áll. A mérés során a nyomás és pulzushullám adatokból az arteriográfos vizsgálat az érfalak állapotáról ad képet.

Mi az arteriográfos vizsgálat célja?

A vizsgálat célja az arteriás érfalak rugalmasságának megállapítása.

Mit mutat ki az arteriogram?

  1. az érrendszer falának rugalmatlansága (az érfal összehúzódott, merev állapotában nem képes alkalmazkodni a szervezetet érő hatásokra, nagy a perifériás ellenállás) = augmentációs index (Aix)
  2. a főütőér (aorta) merevsége (az érelmeszesedés okozta elváltozások kimutatása) = aorta pulzushullám terjedési sebesség (PWV)

Miért fontos az arteriográfos vizsgálat, mi a szerepe a megelőzésben?

A készülékkel végzett mérés fájdalommentes, és képet ad az arteriás erek állapotáról. Ezáltal az érfalban történt változások kimutatásában, az érelmeszesedés és a szív-érrendszeri betegségek rizikójának meghatározásában nagyon fontos szerepe van. Az erek rugalmatlanságának csökkenése, az érfal merevsége számtalan okból bekövetkezhet: stresszes életmód, érelmeszesedés, magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint stb.. A szív- érrendszeri betegségek Magyarországon a vezető halálokok közt vannak, és a mozgásszegény életmód következtében egyre több embert érintenek. Az elváltozások lassan alakulnak ki, gyakran a már visszafordíthatatlan működészavar regisztrálható. Az arteriográf pedig már akkor kimutatja az elváltozást, amikor még nincsenek panaszok, de az érfalban elindultak a zavaró elváltozások. Alkalmas meglévő betegségek kapcsán az érfalra ható szövődmények, súlyosbodását kimutatni. A korai felismeréssel mozgás, táplálkozás és életmódbeli változások révén a folyamatok megállíthatók, illetve normalizálhatók, szükség esetén kezelhetők. Az arteriográf az artériák merevségét, a pulzushullám terjedési sebességét méri, információt ad az erek ellenállásáról, az endothel diszfunkció mértékéről. Egyszerűsége, gyorsasága révén rutin szűrővizsgálatként alkalmazható módszer a napi gyakorlatban az érelmeszesedés korai felismerésében.

Forrás: http://www.tensiomed.com/tart.html

 

„Az arteriográf egy új orvosi diagnosztikai eszköz, amelyet dr. Illyés Miklós orvos talált fel, és szabadalmaztatott a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok keretében. A készülék kifejlesztésében részt vett a Magyar Tudományos Akadémia, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem és a Szent Imre kórház. Az arteriográfot először 2004. áprilisában mutatták be egy magyar, majd egy luxembourgi gyógyászati szakkiállításon.

 

forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Arteriogr%C3%A1f

 

Asztali nézet