Doktornők
Ne a problémát nézze, hanem a megoldást keresse!

MENÜ

Testalkat, testösszetétel vizsgálat (Antropometria ):

Mi az antopometriás vizsgálat célja?

Több tízezres minta alapján már 7 éves kortól meghatározhatjuk a genetikailag öröklött és az élet folyamán szerzett tulajdonságok együttese alapján az alkatot. Az alkati jellemzők megadják az erősíthetőséget, ami a mozgás, sportolás lehetőségeit nyitja, mutatja meg. A várható testmagasság 3 cm-res eltéréssel való megbecslése, ideális sportág/ak ajánlása segít a gyermeknek, a családnak a sikerélményt, örömet okozó sport kiválasztásában.  Meghatározható az alkat, a testösszetétel, a zsiger, a csont, a zsír-izom arány, a felnőttkori várható testmagasság becslése történik meg a mérést követően.

Mit mutat ki az általunk készített antropometriai vizsgálat?

  1. a genetikailag örökölt testalkatot, (ami lehet metromorf – atlétikus, piknomorf – hízásra hajlamos vagy leptomorf – nyúlánk alkat).
  2. súlyfelesleget (a becsült) az egészséges testzsíron felüli tömeget
  3. erősíthetőség mértékét (hogyan készíthető fel páciensünk az egészséges sportmozgásra, vagy élsportra)
  4. zsír-izom arányt (amely szükséges az élhető, jó élethez, mozgáshoz, sportoláshoz)
  5. várható testmagasságot 86% valószínűséggel (a biológia fejlődés egyenetlen, ezért csupán becslés)
  6. naptári-biológiai kor közötti eltérést (a biológiai eltérés jó esetben korrigálható)

Mi az antropometria?

Az emberi faj tanulmányozását jelentő tudományág az antropológia (embertan). Ennek az emberről szóló tudománynak egyik területe az ember fizikai, testi tulajdonságaival, jellemzőivel foglalkozik, melynek vizsgáló módszere az antropometria.

Hogyan történik?

A vizsgálat minimális alsóruházatban, speciális eszközökkel (antropométer, tapintókörző, speciális tolóméter és mérőszalag) történik. Összesen 24 testméret kerül rögzítésre (többek között a mellkas átmérőjéről, vállszélességről, biceps vastagságról, csukló, boka méreteiről és valamint számos bőrredőről).

Mire használható az antropometriai visgálat, mi a szerepe az egészséges életmódban/megelőzésben?

A testen mért 24 adat segítségével meghatározható a testalkat, ami genetikailag kódolt és a testösszetétel, amin sportolással, táplálkozással változtathatunk. Az öröklött, az egyénre jellemző alkat segítségével gyermekeknél sportágválasztási tanácsadás, felnőtteknél pedig optimális testsúly meghatározása történik. A tapasztalati adatok mutatják, hogy többször képzelik alanyaink rosszul, mennyi is valójában a kiegyensúlyozott életműködéshez szükséges testsúly. A kövérség azonban mára már az a rizikófaktor, amit mindenki elfogad cukorbetegség, magasvérnyomás, izületi betegség kapcsán. Ám pontosan meghatározott mértéke az, ami valóban alapot teremthet a páciens előtt álló kondicionális munkához. Ez a módszer bevált, több tízezres magyar minta alapján jó iránytű és visszaellenőrizhető a végrehajtott életmódváltásban.

Ugyanakkor az is gyakorta előfordul, hogy valakinél az életműködéshez a szükségesnél kevesebb a testzsír, ami ingerlékenységet okoz, és távol áll a kiegyensúlyozott testi működéstől. Vagy a nem megfelelő fogyókúra kapcsán lecsökkent az izomarány. Ebben is kaphatnak pácienseink segítséget tőlünk.

 

Asztali nézet